Friday, October 26, 2012

..Apa yang terkorban??..

Salam..Hola! :)

Hari Raya Korban! atau pun nama popularnya Hari Raya Aidiladha atau pun Hari Raya Haji..
kenapa Korban? apa yang terkorban? well, biasanya lembu kerbau sapi kambing ayam itik yang akan terkorban..kena masak rendang, masak kari, masak itu masak ini dan lain2 lagi..
oh ya, jadi serunding pun boleh.. :D

kalau raya haji? Ooo..yang itu sebab umat Islam sedang menunaikan haji di tanah suci.. :)
hmm..sebut pasal haji..nama aku pun ada haji juga..HAJI-LAH.. :D 
dan jika umur panjang dimurahkan rezeki, suatu hari nanti aku bakal jadi Hajah Hajilah..insyaAllah! :)

apa yang aku korbankan? 
hmm..berkorban beraya di perantauan..(ini trip2 macam study jauh di overseas la ni kononnya)
i'm Sabahan what..so, boleh kira aku ni study di 'over-sea' la kan..
merentas laut China Selatan untuk sampai ke tanah semenanjung..chewahh!!

so, sempena hari raya korban ni..
i wanna share pics that i've taken last year..
exact date : 29 Jan 2011 :)

Masjid Ubudiah yang terletak di daerah Kuala Kangsar, Perak Darul Ridzuan



 Masjid Ubudiah ni dirasmikan pembukaannya pada tahun 1917 dan merupakan salah satu tarikan pelancongan di negeri Perak.. :)


kalau la aku pandai edit pic ni..mesti lagi cantik kn? erk!! tetiba lari topik.. :D

ok la..till then..

"SALAM AIDILADHA DARI PERANTAUAN"

adios..end.

Wednesday, September 19, 2012

..Wordless Wednesday..

Salam..Hola!

"On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description."



************************************


So, uolls get it right?? NGEE~

************************************ 

*conclusion :- trying so hard to update my blog..pheww~

adios..end! :)

Thursday, June 14, 2012

..MinatPhoto #3..

Salam..Hola!

n3 ni adalah sambungan story awan nano..not exactly about awan..
tapi, tentang minat aku dengan dunia photography.. :)
semua pics yang dalam n3 ni - guna camera hp..
Nokia XpressMusic 5800

ok! let's start the par-ty!! :D

..i-city, Shah Alam..






colourful isn't?
memang rasa teruja dan kagum tengok lampu2 ni semua..
time tu, rasa macam di Korea pun ada --> pengaruh drama Korea kuat
why Korea?? sebab, suasana tempat ni sangat romantik..amat! sangat!
cahayanya yang samar2..redup! sejuk! tengok muka pasangan pun kurang jelas..
rasa dia la yang paling hensem..kalau dia korek hidung pun tak perasan i tell you..hahaha

aiseh! mula la mengarut..next pic please! :D


..suasana petang yang damai dan tenang di Sipitang.. :) 


 ..suanana senja di Anjung Senja, Kota Kinabalu..
 
 
and lastly, also suasana senja..view from 1 of the best restaurant in Langkawi..COCOMO 
finger lickin' food! fantastic view! :)
so, siapa2 yang datang Langkawi..cari la restaurant ni..berhampiran landasan airport..

.....................................................................................................
 
Oh! saya sangat suka pantai! 

adios..end.

..Glad to help!..

Salam..Hola!

biarpun kisah ni berlaku pada 6 FEB 2012 (berkurun baru mo update)..
aku tetap mo buat n3 about this story.. :D (layan!!)
.........................................................................................................................................

Al-kisah petang hari tersebut..time lalu depan masjid Sipitang..aku nampak 2 orang mat + minah saleh tepi jalan tengah cuba tahan kereta..(macam dalam movie selalu kita tengok tu)..but,of coz la orang nda akan berhenti..either sebab language barrier or memang orang nda berani mo tolong..

mula2 aku setakat tengok saja la..tapi hati aku meronta2..
membentak2 supaya berhenti and tolong dorg..--> membentak gitew kaw..dahsyat!! hehe..

kenapa aku ada hati mo tolong dorg?? sebab itu adalah salah 1 wish-list aku..
memang PELIK TAPI BENAR..tapi itu la hakikatnya..aku pun heran kenapa aku ada wish macam gitu..maybe because i wanna prove to myself  that i can speak with 'real person' - yang nda paham malay sepatah haram pun.. :D

so,after discuss about my niat (phone call) to help them with my niece,Amy..
decision has been made dan aku pun berhenti dan tanya 

me : where you wanna go mem?
 
them : me and my boifren wanna go to Beaufort..bla bla..don't want cab..bla bla bla..we don't wanna pay for the ride and people told us, it's easy to hit car here..(*hit = tahan) --> easy?? sapa la people yang cakap tu 

dorg tahan kereta. minta hantar pergi Beaufort. nda mo bayar. so,kira tumpang for free la

me : oh ok! Sipitang - Beaufort is just 30 min drive..i give you a ride..no worries! i'm willingly wanna help..but i've to fetch my niece 1st..is that ok? 

sepanjang 30 min tu macam2 la kami bersembang..berbelit2 lidah aku speaking london okey!!
nasib baik la ada my niece (fyi, she's a english teacher..sebab tu bawa dia jadi peneman..hehe)
Natalia memang friendly sangat2..so,kami pun harus la membalas ke'friendly'an itu.. :D

btw, nama dorg ialah Natalia and Alias..they are from Poland..they quit their job at UK and travel around the world..travel the cheapest way as they said..(tumpang orang nda payah bayar. stay tempat murah and makan yang murah2)..dorg sudah pergi China,Vietnam,Brunei,Malaysia & in 2 days time (time tu la kan)..dorg akan fly to Indonesia..awesome kan?? now, only GOD knows where they are.. :)

1 hari nanti..aku pun akan kejar impian aku untuk travel around the world..insyaAllah.. :)

dipendekkan cerita --> padahal sudah panjang berjela kami just drop dorg di stesen keretapi Beaufort.. :)


oh ya..natalia also talk about this awesome website..check it out! www.couchsurfing.org
.............................................................................................................................................

so, sama ada niat aku ni dipandang mulia atau pun dianggap bodoh..terpulang pada pendapat masing2..
yang penting, wish-list aku yang ini sudah boleh 'tick'.. :8

dalam perjalanan balik Beaufort-Siptang-Sindumin..
Amy said to me..i'm proud of u Tan!! --> me too..ahaks~

*note : kalau orang tempatan, aku nda berani tolong sebab takut kena tipu and kena rompak.. :(

"I LOVE MALAYSIA & PROUD TO BE MALAYSIAN"

adios..end.

Wednesday, May 16, 2012

..Selamat Hari Pendidik..

Salam..Hola!

*Note ini macam berbaur sikap tidak puas hati..tetapi, ketahuilah bahawasanya..
ia hanyalah pandangan peribadi penulis sahaja..hati jgn jadi kecik aahh baca ini note..
renung2kan dan selamat beramal.. :D

.........................................................................................................................................................

Saya hanya ingin brkongsi pandangan dan pendapat mengenai sambutan hari guru..

Semua org tau tarikh 16 Mei setiap tahun adalah Hari Guru dan disambut sgt2 meriah di sekolah seluruh Malaysia.
Siap ada peringkat lg..peringkat sekolah, daerah, negeri dan paling tinggi, peringkat kebangsaan..
ibu bapa, murid2 @ pelajar bertungkus lumus sediakan hadiah utk guru2 yang mengajar..

Kebiasaannya, bila sebut Guru..org akan refer kepada cikgu, ustaz @ ustazah..betul kn? nda kisah la sekolah rendah ka sekolah menengah..

Tetapi, pernahkah anda terpikir dan sedar akan kewujudan golongan pendidik yang lain??
contohnya?? Pensyarah! Lecturer! --> kan tiada Hari Pensyarah.. :(

disebabkan Pensyarah bukan dipanggil sebagai cikgu..
so, kurang la penghormatan dan ucapan..
"Selamat hari Guru", "Terima Kasih Cikgu" kepada golongan ni..
bukan la tiada langsung, ada juga yang ingat dengan saya..
(aik!! saya?? paham2 sendiri la yang mana kenal saya tu..)

bukan la terlalu mengharap dengan ucapan..tapi, ingatan dan penghargaan dari bekas anak murid tu sgt besar ertinya..boleh buat jiwa dan raga di awang2an..hidung kembang kuncup kebanggaan..rasa semangat semacam gitu..hehe..

so, point yang saya cuba sampaikan di sini ni ialah.........

instead of kita wish Selamat Hari Guru..kita ubah la "Selamat Hari Pendidik"..
sebab : guru, cikgu, teacher, ustaz, ustazah, pensyarah yang kita panggil cik, encik, miss, madam, prof., Dr., dan lain2 tu semuanya tenaga pengajar dan memberi ilmu kepada manusia sejagat..

sebelum saya mengakhiri bual bicara ini, izinkan saya mengucapkan JUTAAN TERIMA KASIH kepada semua pendidik yang telah mendidik saya menjadi diri saya sekarang dan diri saya akan datang..Jasa kalian akan saya kenang hingga akhir hayat..

Akhir kata.."SELAMAT HARI PENDIDIK" kepada :
  • ex-cikgu @ SK Sindumin
  • ex-cikgu @ SMESH
  • kawan2 cikgu / pensyarah yang bekerja merata tempat
  • kawan2 pensyarah di semua politeknik
  • pensyarah2 saya @ UTHM
  • dan semua warga PENDIDIK

Sekian.

yang benar,
saya pun mo hadiah juga! *jeles sebab cikgu2 ja dapat hadiah.. :D

adios..end.

Saturday, March 31, 2012

..Awan Nano Part 2..

Hola.. 

tajuk n3 pun Part 2 kan..so, ini sambungan pics yang sebelum ni.. :)
Landing Time babeh!


 



ermm..aku belum terror untuk meng-edit pic using software yang canggih manggih..
oleh yang demikian, semua pic aku ni boleh la dianggap original..
just crop using Windows Live Photo Gallery and adding text using PhotoScape..sangat basic right? :D

please don't feel hesitate to comment if uolls want to do so..
till then..

adios..end.

..Awan Nano..

Hola..

as i told you in my previous n3..this is something that i wanna share..
i think i've a talent to be a good  photographer.. --> perasan! :p
as an amateur..kasi chan la aku mo perasan..Ngee~
fyi, i've never share and publish all this pics..ini la 1st time and i excited okay..
bangga dengan diri sendiri! :8

taken using my pinky SONY Cyber-shot DSC-T2..
hope uolls will enjoy the pics! :)








and last one ni adalah my fav among all..


everytime aku 'fly', bila dapat melihat semua2 ni..rasa insaf sekejap..
betapa besar kekuasaan Allah s.w.t yang menciptakan langit dan bumi..
Subhanallah! rasa kagum sangat..  :)

kenapa insaf sekejap ja? sebab yang selebihnya, aku boom!!!!! mesti tidur dalam flight.. :D

till then..

adios..end.

..Travel & Photography..

Hola.. 

Happy weekend guys!! :)
here another update while i'm still in the good mood + rajin gilakk!! :D
Travel and photography!
 It's in my wish list..it's my dream..
one day i will travel around the world and i'll make sure it will come true! 
InsyaAllah.. :)

As a start, i've done 'visit' Malaysia.. :D
14 states - Johor, Kedah, Kelantan, Malacca, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Sarawak, Selangor, Terengganu and of coz Sabah Land Below The Wind.. :) 
2 federal territories - Putrajaya and Labuan..
 proof?? The Pin Map! :8
 one day, i'll pin the World MAP! InsyaAllah.. :)
   


to complete my dream as a traveler..
i want to become a photographer, so that i can capture a beautiful and nice pics..
middle-pro pun is good enough for me..hehe

in my next n3, i'll share my best pics that i've shoot..
till then..

adios..end.

Friday, March 30, 2012

..Age's Up * New Design..

Hola..

Diriku yang macam biskut chipsmore..kejap ada, LAMA!!!! tiada, lepas tu ada balik, dan lepas ni harap2 selalu ada.. :D

23 March 2012 - My Age's Up..31 years old uolls!!..really love to share pics and happy moment, sweet memories time aku sambut besday..tapi, kena tunggu aku rajin sikit la utk edit pics and update blog..so, insyaAllah aku akan update.. :)

on that special day, this is my status update on fb..
THANK YOU ALLAH!! i'm so happy n sgt bahagia wit all of besday wishes n thought from my family n friendssss..may i'll find my happiness n success in d year ahead..insyaAllah.. :)

Thank U so much guys!! Luv u all!! ♥♥♥ :)  
bawah > my besday cake..Thanks to FarahPD.. :)

"thirteen" years old.. : 8

.........................................................................................................

oleh kerana mood aku baik hari ni..so, aku tukar rupa paras myBlog.. --> fyi, ni pun masuk my wish list.. :D
lately, simple things pun can make me happy..antaranya :
1. buat kad Mesra Petronas --> org lain sudah pakai dari tahun gajah lagi!
2. cuci kereta --> bersih berkilat sabung meyabung!
3. menang game Heart dengan cemerlang --> nanti aku post result..u'll see.. :)
4. makan bihun goreng (nda mo ayam) kedai Maju Seafood --> due to diet! *konon..
5. beli buku rujukan dan modul utk study --> mo score sem ni..wish me luck! :)
6. tengok TV berkaler --> TV di rumah sewa tiada kaler..Ngee~
7. hilang ingatan! --> erk!! apakah?? 

yang no.7 tu sebab terlampau banyak benda yang buat aku happy, so..now aku hilang ingatan..ahaks~

..........................................................................................................

till see uolls next time..mmuahh!! :)
 
adios..end.

Saturday, January 14, 2012

..Sukar untuk Tidur..

Hola..

Morning World!! :)

lately..aku punya penyakit susah mo tidur datang balik..
time tidur aku sudah jadi terbalik dari kebiasaan..
bila malam mata aku bulat terbuntang luas..
bila siang aku ZZZzzzz...
serupa macam burung hantu..*erk!! ya ka burung tu gitu??
time yg biasa aku tidur skrg ni dalam jam 5am, 6am, 7am ++..
PAGI2 wa cakap lu..DAHSYAT GILAKK!!! :D

dan skrg sudah jam 8.30am..
aku masih mengadap ini laptop dan update blog..
mmg TERBAEKK!! :D

bukan aku nda usaha mo menidurkan diri seawal mungkin..
tapi, aku susah mo paksa mata aku tidur..
oleh yg demikian, aku kena buat mata aku letih seletih-letihnya..
then, baru aku boleh tidur.. :(

sepanjang minggu ni..rutin tidur aku mmg 5am ke atas..
so, setiap kali jam menunjukkan 4 pagi..
aku mesti akan terbayangkan set breakfast McD..
selalunya aku malas mo keluar dan drive..
tapi, hari ni..aku nekad dan tekad..
dan hasilnya...

TADAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.
.
.
.
.
.
.


nampak sedap bukan?? benar tuan2 dan puan2..
bukan saja nampak sedap..sudah terbukti kesedapannya!!
licin gue cekik..hehe..
*siap beli extra hash brown lagi..jgn jeles! ahaks~

<.........................................................................................>

baiklah kawan2..
sebelum gue tidur..ada pantun untuk anda2 semua..

Gendang Gendut Tali Kecapi,
Kenyang Perut Senang Hati,
Senang Hati Makan McD,
Lain Kali Kita Jumpa Lagi..

*ini namanya pantun suka hati..

sudah2!! jom tidur..Gudnite World!! mmuahh!! :)

adios..end.

Saturday, January 7, 2012

..Starting 2012..

Hola..

7 Jan 2012 - genap seminggu kita d tahun 2012..

kebiasaannya, bila masuk tahun baru..
semua org akan sibuk buat azam baru..
dan kebiasaan itu jugak la yg aku selalu buat tiap2 tahun..
tapi, untuk tahun ni..aku mo buat luar daripada biasa..
NO AZAM!!

kenapa tidak perlu azam baru?
sebabnya..azam aku tahun 2011..tiada 1 pun yg tercapai..
makin teruk lagi ada la..
apa AZAM 2011 aku? kalau mo tau..click link ya!
then u'll understand d rest of my story d bwh ni.. :)

.......................................................................................

sebagai Hamba Allah, tiada apa pun yg meningkat..menurun makin byk.. :(
* astagfirullahalazim!! intan..intan..sedar la usia ko tu makin meningkat..
kematian datang menjemput bila2 masa..moga ko mendapat hidayah dari-NYA..AMIIN

as a wife, it's also not turn to happy ending as i wish..
what happen?? well................
i'm not ready yet to story mory and share about this here..
but, d day will come..when "evertyhings" settle.. :)

as a student, i also becoming more worst than before..much2 worst..
and u know what? 1 of my friend said..i ni "Ratu Ponteng"..
that's totally true..hehe..
buktinya, ada 1 course ni..POWER..
boleh kira guna sebelah tangan ja berapa kali aku attend class tu..
less than 5 times okeyy..worst rite??
i'm not proud of it..but i can't help it..
aku mmg malas bangat attend any classes semester ni..
* nasib baik nda kena band dari final exam..Ngee~

sebagai seorg anak..of cos la yg ini aku maintain..
tetap sayang dan ingat mereka d kampung..
tapi,bab mo bagi cucu tu..terpaksa la postpone dulu..
tunggu gue 'Kawin' ya pak!!.. :D

HAH!! kalau mo cerita bab turunkan berat badan..mmg dari tahun gajah sampai sekarang nda pernahnya tertunai..hahaha..konon la start diet..not taking heavy dinner..kurangkan nasi..eat more salad, friut, itu, ini, including LONDON uolls..
tapi..Cet! phoodah!! papadom!! tenpanyaki!! Hot2 chicken shit org bilang..
last2, semua benda aku bedal..tengah2 mlm pun mentekedarah KFC..apa kes? haha..

...............................................................................................

so,kesimpulannya..tahun ni..NO MORE AZAM..
apa yg penting..i'll do my very best to make myself happy..
YeeHaaa!!! chaiyokk!! gambate!! chill!! :)

till then..

adios..end.

Monday, January 2, 2012

..Last Day of Year 2011..

Hola!!

actually, i wanna post this n3 before masuk new year..
but, as usual..
i need time! mood! and of coz..RAJIN!!
coz all this time..aku MALAS!!
so, update hari ni utk story thn lepas..
and new year's story update..later! :D

"Last Day of Year 2011"..
31st Dec - presentation for project DSP course..
but, i'm not going to story about it..not went well.. :/

just take a look at this pic..okeyy!!


pic with 1 of my best of friend..Hanim!!
we've been friend since 1999..*Diploma
close since 2002 till now..*kerja-sama
and now futher study sama2..here at UTHM.. :)
look at our happy face..priceless!!

"Last Day of Year 2011"..
is also the last day of our age of 30..gulpp!!
by the year of 2012..3o + 1 uolls..ahaks~
pray we'll more wiser and happier..
this year..2012..
we'll be housemate again..YEAY!!! super like!!!
F.R.A.N.C.E Hanim!!.. :)

yg 2nd pic ni..my housemate..
Noor (tengah) and Ina (bj kurung)



they really a nice person and like sisters to me..
i tell u..dorg ni rajin gilakk!! opposite sangat2 la dgn gue..Ngee~
dorg rajin study..aku malas nak mampus..test, study last minit..
dorg rajin attend classes..aku lebih suka ponteng and tidur..
*ishh3x..teruk betul!!

yg ini pun housemate aku jgk..Anis!
she's also rajin gilakk!!
kesimpulannya..semua org rajin..aku malas..huhu..
contohnya mcm skrg ni..dorg semua tgh study d living hall..
aku update blog dlm bilik..hehe


ok la!! should stop here..c u in the next n3 guys!! :)

last but not least..
HAPPY NEW YEAR 2012!!!!

adios..end.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...