Thursday, June 30, 2011

..GATA Sipitang..

Hola..


Pernahkah anda mendengar nama GATA??

Mungkin anda pernah terbaca di dada akhbar atau pun di siku sebelah kiri akhbar??

TIDAK PERNAH??


HAH!! tepat pada masanya..izinkan hamba me"mernah"kan ketidak "pernah"an anda itu..


Festival GATA SIPITANG adalah singakatan bagi Gasing dan Tamu Besar Sipitang. Diadakan 2 tahun sekali. 1st time Festival ni diadakan pada Julai 2003.


Dan bermula esok, 30 Jun 2011 sehingga 3 Julai 2011..GATA akan diadakan buat kali ke-5..


Apa yg ada di GATA??


banyyakk!!!! banyak benda yg ada di GATA..mo taip di sini pun nda muat..

share sikit ok la..GATA ada pameran budaya dan adat tradisi suku bangsa, gerai jualan makanan tradisi, persembahan kebudayaan dan banyak lagi..


so, for more info..check it out link di bawah ni..website GATA..


http://www.gatasipitang.gov.my/


................................................................................


honestly la kan, biar pun aku anak jati Kg. Hujung Padang Sindumin, Sipitang..

aku sebenarnya nda pernah ambil tau pun apa itu GATA..

aku ingat GATA ni festival biasa2 ja..kecil2..kampungan..

tapi, ternyata aku silap besar..


GATA adalah festival yg BESARR!!!! BIG EVENT!!

ehh..ini bukan cerita dongeng beb..betul2 punya..

nda percaya?? buka la website GATA..mesti lepas tu u alls percaya..


utk bukti kukuh dan sahih..esok, PM Malaysia akan turun merasmikan GATA dan Espaland Sipitang..see..PM pun datang tau..maknanya, GATA ni mmg betul la event besar..


so, kepada sesiapa yg berkesempatan utk datang melihat sendiri apa itu GATA..datang la beramai2 memeriahkan majlis dan men"JEM"kan jalan Sipitang..hehe..


aku kompom datang..kena bertugas jadi driver kakak aku dan tolong mana2 yg patut..kalau yg nda patut pun, aku tetap akan tolong..sebab, aku ni kan seorang yg rajin.. :D


kedatangan aku esok membawa niat yg besar dan suci murni..

aku ingin mengenal budaya bangsa..my "lumba" - KEDAYAN.. :)


"Daei Sipitang Kuan Biskita"


sekian..


adios..end.

Tuesday, June 28, 2011

..Kerusi Hitam..

Hola..

here i wanna share with u alls what happen to Kerusi Hitam (KH)..
don't know KH?? alaa..the story mory in my previous n3..go read now!!

it's a tragedy..1 of his leg patah..what?? "his"??
hmm..i assume the KH is male because of its colour..hehe..
kalau Kerusi Pink..of course la female..right? --> suka hati ko la nak..

orait!!..are u ready to witness the new born of KH??
READY?? okeyy, here we go!!

TADDAAAA!!!!


can u see the legs of KH??
if your answer is NO..don't blame your eyes for that..
there's no legs anymore..of course u not seeing them..
(kaki sudah kena potong daa..)

...........................................................................

This is the Advantage of being creative and innovative..
"The Chair" by my brother, Anuar..

so, till then..
ENJOY!!! chill!! chill!!

adios..end.

Thursday, June 16, 2011

..Tragedi Kerusi Hitam..

Hola..

Kisah berlaku di sebuah rumah di Kg. Hujung Padang Sindumin..

Saya ingin menceritakan kisah dua orang beradik perempuan (kakak dan adik) bersama mak mereka sedang menjamu selera di meja makan..bila memperkatakan tentang perempuan..terang lagi bersuluh la akan kejadian dan sifat perempuan yang suka bergosip..

Oleh yang demikian, mereka pun tidak terlepas dari sifat mulia itu..kenapa saya katakan mulia? pasti anda2 semua tertanya2 dan hairan bin ajaib bila saya mengeluarkan kenyataan berani mati itu bukan?? haa..jawapan saya mudah sahaja..

sifat ingin tahu dan mengambil berat akan perihal orang lain adalah baik..kenapa baik? sebab niat kita baik..jika niat kita jahat..bergosip, menabur fitnah dan menjaja cerita sana sini..maka, sifat itu adalah tidak baik..berdosa besor kate ko..

Apa yang digosipkan oleh mereka? oo..mereka berbual2 mengenai keluarga sanak saudara yang berbagai ragam..antara kisah2 yang di utarakan ketika itu adalah mengenai perkahwinan sepupu dengan sepupu..(kata orang tak elok, darah panas), perebutan harta dan macam2 lagi..(semua story mencapai tahap drama TV)

tukang pencerita adalah si kakak..manakala yang adik hanya mendengar dengan penuh kuhsyuk!!! dan mak mereka sebagai penambah perisa kepada cerita yang disampaikan oleh si kakak..

si adik mendengar kisah2 kehidupan sanak saudaranya dengan penuh minat dan semangat waja yang penuh di dada..sambil itu juga, si adik dengan girangnya bermain jongkang jongkit dengan kerusi hitam..jongkang jongkit!! jongkang jongkit!!

TIBA2!!! Prappppp!!!!! kelibat si adik hilang dengan serta merta dari pandangan semua orang..aik! ke manakah beliau pergi?? oh TIDAK!!! si adik sudah terjonkang di bawah
dengan kaki terjongkit ke atas..wahahahahahahahahahahaha!!!!! kerusi patah daa!!!! huhu..

saya tanpa berlengah lagi..mengambil gambar bahan bukti kejadian..tengok bawah ni..

pasti anda semua hairan bagaimana saya boleh berada di tempat kejadian kan?? saya adalah reporter..PASTI ADA DI MANA2!! :D

* mesti si adik tu berat sangat kan sampai kerusi tu boleh patah..

Saya yang melaporkan dari sini..

sekian..

adios..end.



Wednesday, June 15, 2011

..Sindumin..

Hola..

>> Pengenalan <<

Sindumin merupakan sebuah pekan kecil yg terletak di daerah Sipitang di Negeri Sabah di Bawah Bayu di Negara Malaysia.. (refer map if u never heard of my Kampung name..)

Terdapat beberapa kampung di dalam Pekan Sindumin..aku tinggal di Kg. Hujung Padang..kenapa namanya hujung padang?? sebab, memang ada padang..dan rumah aku di hujung padang itu..(sort of) --> blh terima ka explaination aku tu? hehe..

* hancus sejarah..huhu..


>> Isi Kandungan <<

pic di bawah ini adalah rumah di mana aku dibesarkan sejak aku berusia 6 tahun (start umur tu baru aku ada ingatan..)

actually, as u can see..rumah ni bertiang tinggi..dan kenapa perlu bertiang?? ya' udah jelas dong..BANJIR!!


* ubah style ckp..

ni akak nak citer ni dekk..akak ni kan..balik kampung 8 june (rabu) hari tuh lagi..balik2 aje dh kena meredah banjir..rasa geli geleman aje kaki akak ni nak melangkah dalam air banjir yg mcm 'teh ais' tuh..mana tak nya dekk..akak ni takut lintah..

al-maklum la..akak ni kan brdarah manis..memang menjadi kesukaan para2 lintah se-antero dunia..mana la tau dia nak hisap barang sesedut dua darah akak ni..

hah!! sapa nak jawab..akkaaaak jugak nanti yg terkinja2 terpekik terlolong minta tolong..malu dekk kt anak2 sedara akak yg ramai brduyun doyon tuh..time akak balik ni cuti sek..ramai la yg balik bercuti di kampung..nasib baik la akak selamat sampai ke destinasi tangga dekk..syukur Alhamdulillah.. :)

>> 15.6.2011 (rabu) <<

* ubah style ckp lg..

dalam tempoh seminggu aku di kampung ni..hari ni adalah kali ke-3 banjir melanda..kali ke-2, isnin lepas..mcm nda percaya kan?? memang betul wa ckp lu..di sini ni..asal hujan lebat ja..ready2 la utk banjir..nda tau la kenapa senang sangat air mo naik..mo ckp masalah perparitan, mcm bukan..so, wallah hu alam..redha ja la.. :)

>> Penutup <<

pic di bawah ni aku mo tunjuk, aku pakai kasut " Phua Chu Kang"..oleh itu, selesai la masalah aku yg geli geleman mo meredah banjir.. :D


sekian..peace pada Kg.Air!!

adios..end.

Tuesday, June 14, 2011

..My Mood..

Hola..

Hii tawan2!! i'm back!! hehe..

after 1 month ++ aku bt silent treatment utk blog aku ni..
now, i'm back in d game bebeh!! new n3 for my blog..rindu sangat2 mo merapu.. :D

FYI, it's not that easy as taking shower utk bt n3 yg menarik and vogue d best..
aik!! taking shower?? easy meh? easy la bah kan for those yg rajin mo mandi..hehe..kalau malas..kompom pakai perfume berbotol2.. --> apa punya per-umpamaan la aku bt ni..suka suki hati aku ja bah.. :D

in d process of knowing myself better (kenali diri hiasi peribadi)..
kalau cerita bab mandi ni..aku ada 1 kebiasaan yg aku perasan aku biasa bt..
iaitu..aku akan terus mandi sejurus ja aku bangun dari tidur..

>> ?? : mesti la org mandi lepas bangun tidur..kalau mandi time tidur nda ka pelik.. <<

ya la..maksud akak tu dekk..ada sesetengah org..lepas bangun tidur..just cuci muka n berus gigi then breakfast n so on..take time la mo mandi..ok??paham?? tapi, macam kes aku ni..bangun tidur ja, mesti terus mandi..sbb bangun lambat.. :D

point aku d n3 ni sebenarnya..aku mo cakap..aku ikut mood kalau mo update blog..kalau mood aku rajin..ber-update la blog ni..kalau mood malas..ber-sawang la blog aku ni sebelum ber-update..ber-sawang?? yup..hanya aku yg blh nampak..jeng jeng jeng..misteri..

so, c u in my next "mood"..hehe..

adios..end.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...